• Wat is CoderDojo?

CoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo’s.

Bij een Dojo leren jonge mensen, tussen de 5 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. Dojo’s worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers.**** NO REPRODUCTION FEE **** 8/06/2014 : DUBLIN : Pictured was coders Eli Sherlock (age 12) and Nathan Bryan (age 10). Coding whizzkids came in their droves to DCU this weekend to demo a dizzying array of cool and imaginative coding ideas at the CoderDojo Coolest Projects awards ceremony. The Coolest Projects Awards, now in its third year, is an opportunity for members of local coding clubs or dojos to showcase the application of the skills and knowledge they have gained from attending their weekly coding sessions. The event has gone from strength to strength each year with 250 projects being presented on Saturday to an expert judging panel. This year, support from Liberty Global, parent company of UPC and the largest international cable company, allowed the CoderDojo to increase the reach of the event to include projects from dojos in the UK, the Netherlands, Poland and Romania. Picture Conor McCabe Photography. MEDIA CONTACT : Gráinne Mooney, Dublin City University T: +353 1 700 8518 E: grainne.mooney@dcu.ie
Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook andere gelijkgestemde mensen, delen deelnemers waar ze mee aan het werken zijn en maken ze nieuwe dingen. CoderDojo maakt ontwikkelen en leren programmeren een leuke, sociale en supervette ervaring. CoderDojo legt ook veel nadruk op open source en gratis software en heeft wereldwijd een breed netwerk aan vrijwilligers. CoderDojo heeft slecht één regel: “Boven Alles: Wees Cool!”, Pesten, liegen en mensen hun tijd verspillen is niet cool. Om aan een Dojo mee te doen kun je er een bij jou in de buurt zoeken of zelf een opstarten.

coderdojo3

 • Een stukje geschiedenis

CoderDojo is een non-profit wereldwijde beweging, opgezet door James Whelton en Bill Liao. Het is begonnen op de school van James Whelton begin 2011 toen James publiciteit ontving voor het hacken van de iPod Nano en jongeren leerlingen interesse toonden in het leren van programmeren. Hij richtte een computerclubje op zijn school (PBC Cork, Ierland) waar hij begon met les geven in de basisbeginselen van HTML en CSS. Later dat jaar ontmoette hij Bill Liao, een entrepreneur en Filantroop die het project groter wilde maken. In juni 2011 werd de eerste CoderDojo gelanceerd in het National Software Centre in Cork, Ierland, welke een groot succes werd. coderdojo11De Dojo van Cork ontving regelmatig mensen vanuit Dublin om mee te doen aan de sessies. Door deze populariteit is er ook een Dojo in Dublin opgericht in Google’s Montevetro gebouw. Door de beweging open source te maken werden er in een mum van tijd door heel Ierland CoderDojo’s opgericht en later over de hele wereld!

 

 • Visie

De kinderen die meedoen aan CoderDojo hebben de toekomst: ze hebben de technische kennis en de sociale vaardigheden die nodig zijn om waarde te bieden aan de maatschappij. Daarnaast hebben ze een bewuste keuze kunnen maken ten aanzien van hun beoogde carrière pad, waardoor ze hun eigen professionele groeipad volledig in de hand hebben.

De programmeurs van de toekomst zijn als kind begonnen bij CoderDojo en bedrijven hebben daar hun eigen investering voor gedaan (net zoals ze investeren in de kenniseconomie m.b.v. stagiaires).

 • Missie

CoderDojo creëert een leeromgeving waarin kinderen worden begeleid en gestimuleerd om aan de slag te gaan met programmeren . Door de kinderen zelf de controle te geven over het leerproces, wordt hun nieuwsgierigheid getriggerd en leren ze van en met elkaar. Zo worden ze zowel op technisch en sociaal vlak gevormd tot de effectieve programmeurs die nodig zullen zijn in de toekomst.

 • Doelstelling

In het Nederlandse onderwijs is het programmeren en andere vormen van digitale geletterdheid onderbelicht. Leerlingen zijn zich niet bewust van de mogelijkheden noch de gevaren die dit vakgebied biedt, en verlaten het voortgezet onderwijs met onvoldoende kennis om een geïnformeerde keuze voor een opleiding in het ICT-vakgebied te kunnen maken. Dit vakgebied is erg breed: in het HBO alleen zijn er 9 verschillende richtingen (26 aanverwante opleidingen) binnen het ICT-vakgebied. Op WO-niveau wordt deze problematiek gecompliceerder, sinds alle beta-opleidingen, varierend van wiskunde tot informatica in hetzelfde straatje vallen.

Hieruit volgen drie gevaren:

 • De student kiest een niet-ICT opleiding omdat hij zijn interesse nooit heeft kunnen ontdekken;
 • De student kiest een te brede ICT opleiding omdat hij zich niet bewust is van een specifieke interesse binnen het vakgebied;
 • De student kiest een verkeerde ICT opleiding omdat hij niet in aanraking is gekomen met zijn interesses binnen het vakgebied.

Dit vertaalt zich dan weer naar een kostbaar tekort op de arbeidsmarkt, en naar onbenut talent in de informatie-gedreven Nederlandse samenleving. Het ziet ernaar uit dat dit tekort in de toekomst alleen zal toenemen door een groeiende behoefte aan ICT-kennis op de arbeidsmarkt.

Daarnaast voorziet CoderDojo ook in een sociale behoefte van ouders richting hun kind. Ten eerste wordt naschoolse opvang vaak als te duur ervaren (terwijl dit niet zo schijnt te zijn). In de toekomst, en bij genoeg vraag bestaat er bij CoderDojo de ambitie om hier een keer in de week in te voorzien door een vrijblijvende Dojo te houden. Daarnaast vinden ouders het vaak lastig om hun kinderen, die doorgaans veel tijd achter de computer doorbrengen, in een sociale setting te brengen. CoderDojo biedt een goed alternatief om deze kinderen bezig te houden met wat ze leuk en interessant vinden. Tegelijkertijd haalt CoderDojo deze kinderen wél uit de persoonlijke bubbel van hun slaapkamer en ontmoeten ze andere gelijkgestemden.

De instrumenten van de volgende Organisaties worden door Stichting EIF ingezet om doelen voor de kinderen te realiseren:

   • Coderdojo
   • Code.org
   • Free Code Camp
   • Developers Bootcamp

 

De volgende programma’s worden o.a. door Stichting EIF ingezet om doelen voor de kinderen te realiseren:

  • Bomberbot
  • Scratch
  • Raspberry Pi
  • Bendoo Box
  • Second Life